onsdag 8 maj 2024

Old dog syndrome

 Vad är nu detta?

Jo det är något som kan drabba främst äldre hundar. Symptomen liknar stroke eller hjärnblödning. Hunden blir plötsligt vinglig, lutar huvudet åt ena hållet och rör sig i cirklar och alltid åt samma håll som huvudet lutar. Ögonen kan liksom ticka fram och tillbaka och hunden kan också må illa och kräkas.
Ofta är hunden helt normal på morgonen när man går till jobbet för att sedan ha utvecklat symptomen när man kommer hem igen.

Många hundägare tror, helt naturligt, att hunden har fått en stroke och behöver avlivas. Men det är inte alltid nödvändigt, man kan ge den en chans. Old dog syndrome går nämligen oftast över av sig själv även om det kan ta några veckor. Men uppsök ändå alltid veterinär för att vara på den säkra sidan.

Vad är då orsaken till Old dog syndrome?
Den är inte helt klar men tros vara kopplad till åldersrelaterade förändringar i innerörat.

Sjukdomen liknar som sagt en stroke men även andra åkommor som djupa öroninflammationer och tumörer ger liknande symptom. Så, som sagt, uppsök alltid veterinär!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Dags att komma i form

 Hösten är här och det brukar innebära att man kommer igång med träning både för sig själv och för sin hund. Sommarmånaderna brukar vara lit...