onsdag 15 maj 2024

Det här med jakt och hundar som jagar olovligt

 Nu är det ju koppel på som gäller med hänsyn till alla djur och deras små ungar i naturen. En regel som jag tycker är viktig och att vi alla bör följa.

Det är också viktigt att inse att vi faktiskt äger ett rovdjur, ett rovdjur som om "rätt" tillfälle dyker upp mycket väl kan sätta iväg efter vilt och, i värsta fall, döda eller skada djuret. Ännu värre kanske det är om hunden jagar efter och får tag på grannens katt, kanin, höns eller en mycket mindre hund. Allt är möjligt när jaktinstinkten slår till.

Jakten finns i alla hundar!
Oavsett ras så finns där en inneboende jaktinstinkt, även om vissa raser/individer kan ha närmare till jakt. Den här instinkten kan också riktas mot allt som rör sig, både djur, människor, cyklar, bilar. För många hundägare blir detta ett problem som känns svårt att lösa.

Kom ihåg! Bara och endast jakthundar som deltar i ett jakttillfälle får driva vilt. För alla andra är det förbjudet.

Men om du har en sällskapshund som fått tillfälle att smaka på jaktens tjusning, det händer ju faktiskt att hundar smiter ifrån oss, vad händer då i hunden?

Jo, det var ju väldigt härligt att gå på jakt. Om det var härligt och roligt så förstärks ju också det beteendet - och det är här vi får problem. För vad kan mäta sig med att smita ut och jaga? Inte så mycket i en hunds värld.

Det du kan och bör göra är att se över din hunds tillvaro:

  • För en del kan jakten tillgodoses genom att gå olika spårkurser och att sedan få jobba med spår
  • För andra kan jaktbeteendet bero på understimulering, hur ser din hunds vardag ut? Får den tillräckligt med motion och mental stimulans?
  • Du själv måste inse att du inte kan ha din hund lös i skogen, den får springa av sig  på inhängnat område istället.
  • Är din hund stressad? Stress ger ökad energi som måste ut någonstans och jakt kan vara ett sätt
  • Smärta kan trigga igång jakt eftersom jakten frisätter endorfiner och adrenalin som tillfälligt är smärtstillande. Kanske måste du göra en koll hos veterinären.
Som du ser kan det finnas många orsaker till att hunden jagar, utöver den rena instinkten. Det viktiga är att du nu hindrar att din hund kan sticka efter vilt, och sedan tittar över punkterna här ovan.
Det går att träna bort jaktbeteenden men då ska man vara beredd på att jobba hårt och mycket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Dags att komma i form

 Hösten är här och det brukar innebära att man kommer igång med träning både för sig själv och för sin hund. Sommarmånaderna brukar vara lit...