Bränslet för hunden, det som liksom ska innehålla det som behövs för att bygga en sund kropp.
Dels finns det forskning om foder men också en massa åsikter och inte alltid korrekta fakta.
Det är inte lätt att navigera i denna djungel.
Dessutom är hundar olika, de har olika uppväxt, levnadsmiljö, aktivitetsnivå och gener. Det foder som fungerar bra för en hund funkar inte alls för en annan.
Du behöver själv kunna ta reda på om din hund mår bra av sitt foder och då får du inte nöja dig med att den verkar vara som vanligt, hundar är nämligen mästare på att dölja hur de egentligen mår. Det har liksom med överlevnadsinstinkten att göra.
Här är fem punkter som du kan använda dig av när du går igenom din hunds mående:
- Bajset, stora mängder eller små stenhårda kulor indikerar på ett mindre bra foder. Konsistensen på bajset ska vara liksom både fast och mjukt.
- Hullet, man ska kunna känna revbenen utan att behöva trycka hårt. Om hunden saknar muskler känns den tunn i kroppen, det är viktigt med rätt mängd fett och proteiner beroende på hundens aktivitetsnivå.
- Allmäntillstånd, är hunden pigg och på alerten? Om inte kan något vara fel och man kika på om det beror på fodret.
- Hud och päls, fel foder kan orsaka hudproblem och/eller allergier. Har hunden mjäll, klåda eller återkommande öroninflammationer kan det bero på en allergi. Hur ser pälsen ut, är den matt eller glansig och fin?
- Tassar, trampdynorna ska ha stuns och kännas lite som ett suddgummi, de ska inte ha en massa sprickor eller kännas svampiga och mjuka. Klorna ska gå att klippa utan att de liksom skivar sig eller går sönder.
Vatten: viktigt att hunden dricker ordentligt men undvik att tillsätta för mycket vatten i fodret, det kan göra att maten passerar för snabbt genom systemet och hunden riskerar att gå miste om näringsämnen.
Kolhydrater: är det som hunden behöver minst av men också det som det finns mest av i de flesta foder.
Protein och fett finns med i innehållsförteckningen på fodersäckarna men oftast inte den procentuella mängden kolhydrater. Kolhydrater utgör dock som sagt en väldigt stor del av fodret. Man kan själv räkna ut mängden kolhydrater genom att titta på näringsinnehållet och lägga ihop fett, protein, vätska och aska. Dra sedan den summerade procentdelen från 100% och du får procentandelen kolhydrater.
Vätskehalten i torrfoder står inte alltid med i innehållsförteckningen men brukar i genomsnitt ligga på 10%.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar