måndag 29 januari 2024

Hundår och människoår

Hundens åldrande hänger mycket ihop med dess storlek som vuxen, mindre hundar blir generellt äldre än stora hundar. En stor studie på 4000 hundar har resulterat i att man kan räkna fram hundens åldrande för att jämföra med människoår. Denna studie visar att det tidigare tänket att varje hundår är lika med sju människoår inte riktigt stämmer.

I början av hundens livscykel är åldrandet lika för alla hundar i alla storlekar:
  • En åttaveckors valp är ungefär som en tvåårig människa
  • En tolvveckors valp är ungefär som en treårig människa
  • En fyramånaders valp är ungefär som en femårig människa
  • En sexmånaders valp är ungefär som en sjuårig människa
  • En ettårig hund är ungefär som femtonårig människa
Så här långt är utvecklingen alltså samma för alla hundstorlekar men mellan ett och två års ålder börjar åldrandet att skilja sig lite mellan de olika storlekarna.

En femårig hund kommer att vara antingen ungefär 36 eller 45 människoår beroende på sin storlek

En tioårig hund kommer att vara antingen ungefär 56 eller 79 människoår beroende på sin storlek.

Alltså, ju större hund desto snabbare åldrande.

Ta en titt på den här uppställningen, vilken ålder är din hund i?



måndag 15 januari 2024

Fem lekar som valpen älskar

  1. Kurragömma
    Ni är ute och strosar i skogen eller grannskapet. När valpen har uppmärksamheten riktad åt ett annat håll hoppar du in bakom en buske eller stolpe alldeles intill. Invänta att valpen söker upp dig och beröm massor! OBS, om valpen är lite osäker och blir orolig kan du hjälpa den genom att ropa på den.

  2. Söka godis
    Gå ut på en gräsmatta och släng lite godbitar utspritt i gräset, låt sedan valpen leta upp dem. Du kan tex byta ut ett mål mat med denna övning.

  3. Var är leksaken
    Ha valpen bredvid dig, kasta en kär leksak så den hamnar lite dold och låt valpen söka upp den.

  4. Öva kroppskontroll i skogen
    Hitta en skogsdunge och se till att lämna stigen. De här övningarna är inte alls jättesvåra men oj vad bra de är för valpens självförtroende när den märker att den klarar av det. Just därför är det jätteviktigt att du ser till att välja övningar som du tror valpen klarar av. Längre fram kan du försvåra. Men börja tex med att låta valpen röra sig i blåbärsris, på olika underlag, förbi stubbar och nerför små slänter. När du känner att valpen kan klara lite svårare utmaningar kan den få gå balansgång på olika saker, krypa under nerfallna träd, klättra över stock och sten. 
    Det här min absoluta favorit och går att utveckla nästan i det oändliga genom hela hundens liv.
    Återigen, var mycket noga med att välja övningar som din valp klarar av

  5. Spårkul
    Väck nosen! Gör det superenkelt spår inne genom att dra ett med en matbit från köket till hallen, detta är en bra början och väcker valpens medvetenhet om sin näsa. Utveckla genom att göra ett enkelt spår på 5-10 meter utomhus när valpen inte ser dig. Ha vinden i ryggen och gå rakt fram, lägg en godbit i dina fotspår. Utveckla genom att lägga godbitar med allt längre avstånd och glöm inte att berömma valpen när den spårar.

Anpassa lekarna efter din valp och gör inte allt samma dag, lycka till!

Välkommen hit!

 Hej och välkommen till mig och min värld.

Den här bloggen har jag skapat till dig som vill ha tillgång till tips och råd i livet med hund. Jag hoppas kunna inspirera dig att ha roligt tillsammans med din hund men även ge en viss hjälp när du behöver det.

Du kan läsa mer om mina tjänster på min hemsida www.hundterapeuten.se

Men här och nu kan du bläddra igenom mina inlägg, jag hoppas och tror att du kommer hitta något som intresserar just dig.


Dags att komma i form

 Hösten är här och det brukar innebära att man kommer igång med träning både för sig själv och för sin hund. Sommarmånaderna brukar vara lit...